Stil de viata elitist sau doar rasfat?

Ca student, te intrebi deseori ce poti face pentru a te relaxa in timpul liber. Pe langa posibilitatile la vedere pe care Bucurestiul le ofera, exista si alte metode, mai putin familiare tinerilor. Printre acestea se numara si echitatia, sportul rezervat aristrocratiei pana nu de mult. Mai este si astazi calaria un domeniu elitist?

Beneficiile pe care calaria le ofera consta in mai mult decat conditia fizica excelenta pe care o dobandesti. Energia pe care o capeti in urma iesirii in natura, increderea provenita din interactiunea cu calul, sporirea puterii de concentrare si multe altele se numara printre avantajele echitatiei.

Intrebarea care se pune este cat costa o astfel de pasiune.

In apropierea Bucurestiului, exista mai multe centre care ofera lectii de calarie incepatorilor.  Preturile tind a varia, dar diferenta dintre acestea este deseori mica. O sedinta de 40 de minute costa 70 de lei la Clubul Sportiv Piccadilly, aflat intre localitatile Saftica si Tancabesti. La sedintele cu durata mai mica, de 30 de minute, si preturile sunt mai mici. Astfel, la Clubul Hipocan si la Clubul Arkadia Horse 30 de minute de echitatie valoreaza 50 de lei.

Ca si in alte domenii, cluburile de calarie ofera posibilitatea doritorilor de a achizitiona abonamente. In general, pretul unui abonament de 10 sedinte se roteste in jurul sumei de 500 de lei. La Clubul Hipocan, un astfel de abonament este 450 lei. Acelasi pret se regaseste si la Arkadia Horse, cu specificatia ca acesta acopera 9 sedinte, a zecea fiind gratuita.

Detinatorii de astfel de cluburi se straduiesc sa atraga doritorii prin diverse metode. Spre exemplu, in cazul cunoscatorilor intr-ale echitatiei, exista oferta de a calari timp de 60 de minute, insotiti de un supraveghetor. Pretul unei asemenea dorinte este de 140 de lei. Pentru plimbarile individuale ar trebui sa aveti la dispozitie in jur de 150 de lei. Un alt exemplu este al celor de la Hipocan, care incurajeaza companiile sa le ofere angajatilor performanti cupoane cu 12 sedinte.

Este de remarcat faptul ca la unele dintre aceste centre preturile cresc la final de saptamana. La Clubul Robin Hood, diferenta este de 10-15 lei in weekend fata de zilele lucratoare. Insa tot acest club ofera discounturi in functie de numarul de sedinte achizitionate. Astfel, pretul unei singure sedinte este de 55 de lei, dar pentru doua sedinte consecutive pretul va fi de 100 lei

Pe langa costurile efective, echitatia mai include si altfel de cheltuieli. Spre exemplu, cele mai multe cluburi de calarie au reguli stricte in ceea ce priveste echipamentul. Toca, obligatorie, porneste de la un pret minim de 100 de lei, pe cand pantalonii de calarie depasesc 150 de lei. Este de mentionat si faptul ca echipamentul pentru echitatie este mai greu de gasit in Romania.

Proprietarii de cluburi de echitatie sunt de parere ca aceste preturi sunt justificate. Pornind de la terenul special amenajat si pana la ingrijirea cailor, cheltuielile sunt mari. Cele mai multe centre, au dotari precum vestiare cu dusuri pentru vizitatori, maneje acoperite pentru perioade friguroase, camere video de supraveghere.

De asemenea, cabalinele necesita atentie continua. Este necesar ca in permanenta sa existe personal calificat pentru supravegherea cailor, oameni care sa plimbe si sa faca periajul zilnic. La acestea se adauga hrana animalelor, potcovirea periodica si ingrijirea medicala.

Cu toate acestea, echitatia ramane un sport nobil, practicat foarte putin in Romania.  Considerati ca preturile ridicate ale lectiilor propriu-zise se justifica prin ingrijirea scumpa a cailor sau credeti ca acestea nu fac decat sa tina studentii departe de echitatie?